Velkommen til Jernalderlandsbyen
               Åbningstider: Lavsæson       
1.marts - 7.april  samt   23.okt - 17.dec.
                    
 mandag- torsdag  10 - 14
                             Samt 3.weekend i hver mdr
                   Entre: Voksne:  40.- / Børn: 6 - 14 år 20.-
            Åbningstider: Højsæson
                    8.april - 22.okt.

                Åbent. Alle dage 10 - 16 dog lukket fredag
                     Entre: Voksne 60.-/ Børn: 6-14 år 30.-

                     Der kan betales med mobilePay
                                   Ingen kreditkort

                            

                       


                   


 



            

                                  
  • 1.jpg
  • jernalderlandsbyen_013.jpg
  • 4.jpg
  • guldhorn.jpg
  • 6.jpg
  • dsc_0255.jpg
  • 2.jpg
  • 5.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 3.jpg
  • jernalderlandsbyen_012 - kopi.jpg
Mad og drikke

Vores oplysninger om jernalderfolkenes spise og drikkevaner er yderst sparsomme. Dette skyldes at mad og drikke er letfordærveligt og derfor ikke levner mange spor til arkæologen. Indimellem finder man korn og frø, som er blevet forkullet - altså brændt på. De dukker fx op i stolpehuller eller i affaldsgruber. Man kan også være heldig at finde en rest indtørret mjød i en krukke, som et jernaldermenneske har fået med sig i graven.

Endnu engang kommer de gamle moselig os til hjælp. I eksempelvis Tollundmanden, har man i tyktarmen fundet rester af en meget varieret grød. Denne bestod hovedsageligt af kogt byg, men også ingredienser som pileurt, agerkål, pengeurt, hørfrø og diverse ukrudtsfrø havde han indtaget. Denne alsidige blanding tyder på at markerne i jernalderen ikke har været så ensformige som vi ser i nutidens landbrug. En mark har sikkert bestået af hovedsageligt én afgrøde (eksempelvis byg), men andre ukrudtsplanter har blandet sig og har derfor i sidste ende havnet i maden.
 

 

     

Hos Grauballemanden, som er et andet moselig, ser vi udover grød også rester af kød. Animalske produkter, såsom ost og smør har altså også været en del af jernalderfolkets ernæring, ligesom man har suppleret kosten med bær og frugter. Når man ikke har fundet tegn på det i maveindholdet på de to moselig, skyldes det sandsynligvis at de begge er blevet lagt i mosen sidst på vinteren, hvor det friske forråd har været brugt op. Begge mænd har desuden lidt af indvoldsorm, da de levede, så vandet har ikke været specielt rent.

Med udgangspunkt i de arkæologiske fund, beretninger og datidens ingredienser og teknikker, har vi rekonstrueret en række opskrifter du selv kan prøve at lave.


Bemærk Skoleklassen kan læse mere i "Ind i historien, 3. klasse" Kapitel 6. Opskrifterne kan findes i undermenuen eller downloades under menupunktet Download.


680
 
681
 
682
 
683
 
684
 
685
 
686
 
 
Vis antal 
 
 
Store Klaus 40  •  DK-5270 Odense N  •  Tel.: +45 63 75 57 80  •  Mail: jernalderlandsbyen.buf@odense.dk
site created and hosted by skandiaweb
Brug af cookies
Hjemmesiden bruger cookies.

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere og hjælper os med at levere vores tjenester. De oplyser hvordan du bruger vores hjemmeside og hjælper os med at forbedre din og andres oplevelse af hjemmesiden.

Klikker du videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.

Ønsker du at slette cookies kan der findes vejledninger på Google, se mere her.

OK, forstået!